Parella, Sexologia

Els problemes d’erecció: Quan l’home no pot..

La Disfunció erèctil

Sovint es fa broma sobre l’erecció i fins i tot se’n parla de forma molt despectiva com quan s’utilitza el mot “Impotent” per referir-s’hi. Força cruel, la veritat.

Patir problemes d’erecció no és una situació gens agradable per qui la pateix ni per la parella. És causa de malestar, angoixa i preocupació.

Hi ha diferents motius pels que l’erecció pot quedar afectada o fins i tot desaparèixer.

Però, què és exactament la Disfunció Erèctil?

Podem definir-la com : La incapacitat persistent d’obtenir o mantenir una erecció que permeti poder tenir una relació sexual complerta. S’aconsegueix l’erecció però es perd en el transcurs de la trobada o fins i tot no apareix.

El percentatge d’ homes que en pateixen en algun moment de la seva vida és alt. A  Espanya, s’estima que entre un milió i mig i dos milions d’homes pateixen disfunció erèctil. (Martín Morales, Sánchez Cruz, Sáenz de Tejada y Rodríguez Vela et al. 2001).

Tenir un parell de trobades sexuals on hi ha problemes d’erecció, no seria DE. Estem parlant d’una situació que es manté en el temps i en la que la persona que ho pateix no pot revertir la situació.

Certament, hi ha  situacions mèdiques o orgàniques que poden generar dificultats en relació a l’erecció- Les més freqüents són:

–          Arteriosclerosis

–          Diabetis

–          Hipertensió

–          Hiperlipèmia

–          Tabaquisme, Alcoholisme

I no hem de deixar de banda, el pes de l’edat. No és el mateix tenir 20 anys que 70. Els problemes d’erecció augmenten amb el pas dels anys.

Però que hi hagi una causa física no vol dir que no existeixi un component psicològic en la majoria dels casos.

De fet, en un gran percentatge d’homes que pateixen problemes en l’erecció, NO hi ha cap causa mèdica al darrera.Sovint, per diferents motius, l’erecció pot quedar afectada:

-Tenir sexe quan s’ha begut alcohol.

-L’ estrès laboral, el cansament físic.

-Conflictes amb la parella.

-Tenir una parella nova.

-Haver patit una infidelitat.

Aquestes situacions, que són puntuals o transitòries, poden convertir-se en cròniques, degut a que s’activen un seguit de processos psicològics que dificulten les futures relacions sexuals:

  • La por que genera la trobada sexual pel possible fracàs. S’anticipa o es preveu la manca d’erecció i apareix malestar i ansietat que impedeix l’erecció.
  • La manca de confiança sobre l’erecció.
  • S’està pendent de l’erecció i es “desconnecta” de la situació eròtica, el que fa que es perdi excitació i per tant sigui més complicat mantenir l’erecció.
  • La reacció de la parella que pot viure amb frustració, dubtes o inseguretat aquesta situació.

Episodis puntuals de DE s’han de prendre amb normalitat. Però si el problema persisteix és important poder consultar amb un professional:  La teràpia sexual disposa de tractaments que arriben a més del 90% d’èxit. 

http://www.evajunipsicologia.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s